Profklub Alkmaar’54 aandeel toegevoegd aan collectie

We hebben weer een mooi item kunnen toevoegen aan onze collectie. Het gaat hier om een aandeel voor de nieuwe spelers aktie van profklub Alkmaar’54. Het aandeel komt bij de helaas overleden Cor Vlaar vandaan. Na wat speurwerk zijn er wat oude krantenartikelen gevonden door het regionaal archief Alkmaar.
In de periode waarin het aandeel werd uitgegeven maakte Alkmaar’54 een ontwikkeling door naar een profvoetbalclub. Maar daarvoor was geld nodig, met name om spelers aan te kopen. De actie werd bedacht zodat fans voor 10 gulden bijdroegen aan de financiën die ingezet werden om nieuwe spelers te kunnen kopen. De gemeente zou het bedrag verdubbelen. Degenen die een ‘aandeel’ kochten droegen dus vooral bij aan de ontwikkeling van de club. Maar er werden ook geldbedragen uitgeloot aan ‘aandeelhouders’ tijdens thuiswedstrijden. Het was dus geen aandeel waar een winstkuitkering o.i.d. aan vast zat, maar meer een lotingsactie om geld te verzamelen ten bate van de club. De aandelen konden in verschillende Alkmaarse winkels gekocht worden.

Leave a Reply